Békési Imre: Nyelvész mestereim

bekesi_nyelvesz_mestereim

  • 2016. június 9. (csütörtök) 17.00
  • a Tiszatáj szerkesztősége (Roosevelt tér 10–11.)

A kötet (SZEK JGYF Kiadó) szerzőjével, Békési Imrével és a szerkesztőjével, B. Fejes Katalinnal Nagy L. János beszélget.

Egykori iskoláink a hivatalos pa­píro­kon mindenekelőtt intézmé­nyek­ként jelennek meg, ahová fiatal éveinkben nevelődve, oku­lá­sul jártunk, s ez így volt rend­jén. Életutunk nyolcvanadik éve körül azonban különösebb hívás nélkül is felidéződik bennünk a téma Karinthy által megfordított igazsága: „Miféle iskolák jártak belénk?” Persze ezekhez is tár­sul­nak tárgyi emlékek: ablakok, kapuk, falak képei; de náluk is felejthetetlenebbül szólnak az egy­kori biztató gesztusok, jó sza­vak, baráti hátba veregetések. Ezek írásbeli rögzítését az ünne­pélyes, komoly alkalmak, mű­fajok nem igénylik, egy kötetnyi ilyen emlékhez csatolt előszó ebből a szempontból talán meg­enge­dőbb lehet. Ennek reményé­ben emelek ki s bocsátok előre néhány – számomra máig meg­határozó – emléktöredéket nyel­vész mestereimről, akiktől nem csak szakmát tanultam.

Ajánló:
A SZEK JGYF Kiadó honlapja
Fotók, beszámoló a rendezvényről (tiszatajonline.hu)

Share
A bejegyzés kategóriája: B. Fejes Katalin, Békési Imre, Június 9. (csütörtök), Könyvbemutató, Szegedi Egyetemi Kiadó, Tiszatáj, szerkesztőség
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.