Benkő László Viharlovasok V. A másik ösvény

benko_masik_osveny

  • 2016. június 11. (szombat) 16.30
  • Dugonics tér, színpad

A könyvbemutatón dr. Lázár István, a Lazi Kiadó vezetője beszélget a szerzővel.

A X. század derekán járunk, a magyar törzsszövetség már csak nevében viseli e megnevezést. Élesen elkülönül a keleti és a nyugati országrész.
Nyugaton Taksony fejedelem uralkodik, a keleti részeket Bulcsú főhorka uralja. Kettejük közül az utóbbi bír nagyobb hatalommal, és külhonban is őt tekintik a magyarok tényleges vezetőjének. Tartanak is tőle – annak ellenére, hogy a görögkeleti rítus szerint megkeresztelkedett –, mert a külországi magyar portyák változatlanul tovább folynak. A 954. esztendőben különösen erős magyar sereg indul I. Ottó német király ellen, és nagy diadallal, tömérdek zsákmánnyal érkezik haza.
Aztán következik a gyászos emlékű 955, és vele Regensburg, Lech-mező, Augsburg. Csupa baljósan csengő, ismert hely- és földrajzi név…
De miként is folyt le az augsburgi csata? Vajon valóban akkora vereséget mértek a németek a magyar hadakra, hogy csupán hét gyászmagyar térhetett haza? Agyonüthette-e a német uralkodót kürtjével a legendás Lehel vezér? Megbénult-e a magyarság az augsburgi vereség után, vagy ennél jóval árnyaltabb a kép? Mit tartogattak népünknek a következő esztendők?

Ajánló:
A Lazi Kiadó honlapja
A korona ára: beszélgetés és szerzői rukk Benkő Lászlóval
Az író válaszol: Benkő László

Share
A bejegyzés kategóriája: Benkő László, Dugonics tér, Június 11. (szombat), Könyvbemutató, Lazi
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.