Czilczer Olga: Szavakban egy erdő

czilczer_szavakban

  • 2016. június 13. (hétfő) 16.30
  • Somogyi-könyvtár, Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)

Czilczer Olga Szavakban egy erdő – új és válogatott versek (Napkút Kiadó) című könyvének bemutatója
A szerzővel Keserű Gizella irodalomtörténész, egyetemi oktató beszélget.

“Tollforgatással kezdetben ráérős éjszakáimban próbálkoztam. A karnyújtásnyi köznapiságból egy szürreálisan tágabb térbe a prózavers vezetett.
Vonzott a különös műfaj, mely noha költői, mintha megunta volna a sorokba szabdalt vers-létet. Nem éri be saját eszköztárával, líraiságával, örökölten kéznél levő alkotóelemeivel. Kölcsönért fordul hát az epikához. Hamar kiderül azonban, hogy ami ott cselekmény vagy történés, itt legfeljebb csak díszlet vagy kellék. Premier planban a lírai tartalom áll.
Új verseskönyvem a kísérlet jegyében született, hogy a legújabbakon innen még korábbi hat könyv versanyagából merítve mutassa be az idáig vezető utat.
Az induláshoz a szerencse csillagjegyében ígért továbbjutást minden visszhang, sugallat, kritika. S ezeknél ínséges időkben lehet-e hatékonyabb hajtóerő? A jó szavak többsége, ha nem is látott nyomdafestéket, s az írásos megnyilatkozásokat csupán magánlevelek őrzik, azért a nevekből csak álljon itt néhány.
A köszönet és hála éltükben, holtukban őket illeti: Rába György, Határ Győző, Örkény István, Lator László, Csorba Győző, Kalász Márton, Horgas Béla, Parancs János, G. Komoróczy Emőke, Baán Tibor és mások.
Czilczer Olga

Share
A bejegyzés kategóriája: Czilczer Olga, Június 13. (hétfő), Könyvbemutató, Napkút, SZAB-székház
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.