Hogyan született meg az Alpenjäger lágerújság?

alpenjager

  • 2016. június 11. (szombat) 18.00
  • LOBBY Café, terasz (Kárász utca 17.)

Benedek István Gábor Aranytoll-díjas íróval a fakszimile kiadás (Wesley Kiadó) kapcsán Iványi Miklós, a kiadó ügyvezetője beszélget.

A lágerújság fontos dokumentuma a háború utáni, felszabadult életnek. Az igyekezet, hogy a hajdani rabok, a deportáltak egyáltalán hírt adjanak magukról, mindenképpen fontos tárgyi bizonyíték. „Vagyunk, létezünk!” – érezzük a diadalmas hangot a sárguló lapokról. Mert ez a legfontosabb üzenet, a tartalom szofisztikáltsága, választékossága, ugyanis mindenképpen másodlagosnak tekinthető. A zsidók elhurcoltatása, megkínoztatása, az éhezés, a halottak ép ésszel fel nem fogható magas száma olyan döbbenetes és szörnyűséges, hogy jobb minél előbb elfeledkezni az egészről. Tudjuk, ez úgy sem megy könnyen és nem is szabad, hogy így legyen, hiszen később majd újra visszajön mindaz, ami egyszer már megesett, de addig is legyen egy kis csönd és nyugalom.
Sok idő eltelt a welsi lágerújság megjelenése óta. Maradjon meg számunkra értékes kincsnek a megmaradt jó néhány stencilezett oldal, és emlékezzünk a kollégákra, mint hősökre, akik átvészelték a nagyon nehéz időket csak azért, hogy fölmutassák az emberi humanizmus példáját: az alkotás szépségét és apoteózisát. (Benedek István Gábor)

Ajánló:
Egy tábori újságra emlékezünk az egykori lap fakszimilé kiadása kapcsán
Alpenjäger tábor Hetilap

Share
A bejegyzés kategóriája: Benedek István Gábor, Beszélgetés, Június 11. (szombat), Lobby Café, Wesley
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.