Spiró György esszékötetének bemutatója

spiro_valogatott_esszek

  • 2016. június 9. (csütörtök) 18.00
  • Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4.), 1. emeleti folyóiratolvasó

Spiró György Kossuth-díjas író, irodalomtörténésszel Válogatott esszék 1979–2016 (Magvető) című legújabb könyvéről Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus, az SZTE Magyar Irodalmi Tanszékének professzora beszélget.

Spiró György otthonos terepe az esszé. Ezekben az írásokban közérthetően, szenvedélyes racionalizmussal és eredeti szempontokkal vizsgál meg közelebbről egy-egy életművet, műalkotást, történelmi jelenséget.
Esszéiben mintegy sűrítve benne van életműve megannyi jellemzője és kérdése. Egymás mellett kap helyet a szlavista Spiró, a délszláv, a lengyel és az orosz kultúra ismerője; a drámaíró, aki egyszerre kívülről és beljebbről lát rá a színház és a színészek különleges világára, és a regényíró, hiszen az esszék témái és nézőpontjai sokszor kapcsolódnak regényeihez, azokban árnyalja őket tovább. Az esszé mint panoptikum és kaleidoszkóp: olvashatunk a szláv kultúra fontos szerzőiről és attitűdjeiről, az ókori provinciák és a mindenkori perifériák történelmi és aktuális mozgásairól, saját régiónk zártságáról, Gorkij emberi karakteréről és Spiró legkedvesebb íróiról, életembereiről.
A Magvető Kiadó ezzel a kötettel köszönti a hetvenéves Spiró Györgyöt.

Kapcsolódó esemény:
Spiró György dedikál
Az Ünnepi Könyvhét megnyitója

Ajánló:
Spiró Györgyről a Magvető Kiadó honlapján
Kármentő – Spiró esszét ír
Spiró, az olvasó

Share
A bejegyzés kategóriája: Június 9. (csütörtök), Könyvbemutató, Magvető, Somogyi-könyvtár, Spiró György
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.