Juhász Antal: Tanyák, tanyai emberek Szeged vidékén 1964–2000

juhasz_antal_tanyak

  • 2016. június 13. (hétfő) 17.00
  • SZAB-székház, 110. terem

Juhász Antal Tanyák, tanyai emberek Szeged vidékén 1964–2000 című kötetének bemutatója
A szerző beszélgetőtársai Bárth János és Fodor Ferenc néprajzkutatók.

Juhász Antal néprajzkutató 1964 óta járta a Szeged környéki települések tanyás határát. Azóta a tanyaiak nagy változásokat éltek meg: a családokat téeszbe kényszerítették, tiltották az építkezést, bezárták az iskolákat. A kutató fényképezőgépe megörökítette a tanyák változó arculatát, az ott élők hétköznapjait és ünnepeit. Mára a tanyavilág 1964 és a 90-es évek közötti korszakának képmása történeti dokumentummá vált.

Kötetében 360 képet és rajzot települések szerint mutat be, Ásotthalomtól Csengeléig és Pusztaszerig. Külön fejezetbe kerültek a közösségi és szakrális építmények, a búcsúban, vásárban készült képek, a pusztuló és az élő farmok. Különlegesség egy 1968-as forráskúti tanyai lagzi dokumentálása. A szerző fölidézi több tanya történetét, idős lakóinak munkás, küzdelmes életét is. Érdeklődésre tarthat számot Tombácz János zsombói mesemondó, Gémes Eszter balástyai parasztíró, és az utolsó paraszt bőrdudás, a rúzsai Csóti Gyapjas Antal bemutatása.

A program az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Néprajzi Munkabizottsága közös rendezvénye.

Share
A bejegyzés kategóriája: Juhász Antal, Június 13. (hétfő), Könyvbemutató, SZAB-székház
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.